Ezmiez?

Az Ankét.hu egy hely, ahol mindenki szabadon elmondhatja a véleményét, meglátásait, következtetéseit, és ahol ezeket ütköztetheti is másokéval. Ennek adunk itt terepet, miközben az ország és a világ történésein is rajta tartjuk a szemünket, és tájékoztatjuk a lelkes kommentelőket azokról az eseményekről, amik közérdeklődésre tarthatnak számot.

Nem óvakodunk a rossz hírektől de a vitáktól sem.

Lássuk be: a mostani világ nem igazán jó hely. Lehetne az, de még nem tartunk ott.

A valóság sokszor csúfabb, mint szeretnénk, de ha nem nézünk vele szembe – olykor akár farkasszemet – és helyette hazugságba burkolt rózsaszín vattacukorként értelmezzük a körülöttünk zajló eseményeket, akkor soha nem is lesz esélyünk változtatni a dolgokon.

Ezért az Ankét.hu a bátor szembenézés helyszíne és lehetősége.

Nem tetszik amit látsz? Probléma probléma hátán? Minden szar? Mindenki hülye? Mondd el nekünk, oszd meg velünk!

De nem állunk meg a panaszkodásnál!

A véleményeket és érveket ütköztetjük, illetve a kommentszekcióban nyílt teret adunk ennek. Tudományos tény, hogy a miénkkel ellenkező véleményekkel való szembesülés fizikai fájdalmat is képes okozni. De nem menekülhetünk el örökre ez elől a fájdalom elől, mert akkor egy áthatolhatatlan burokba zárjuk magunkat, ami aztán nagyon gyorsan börtönként fog funkcionálni.

Kell a bátorság, a saját határaink átlépése, és a mások véleményétől való el nem fordulás – ahhoz, hogy lássuk a valóságot a teljes valójában.

Miért pont Ankét.hu a név?

A .hu-t gondolom nem kell magyarázni :).

De miért ankét? Mi ez?

Az ankét a Wikipédia szerint valamely közérdekű kérdés megvitatására rendezett nyilvános értekezlet. Olyan, mint egy konferencia, ahol mindenki feltárhatja a nézeteit, egyenlő esélyekkel és jogokkal. Az ankétok végén záróokmánnyal szokták kifejezésre juttatni a végső következtetéseket, ezektől mi eltekintünk, hiszen minden véleménynek egyébként is nyoma marad, tehát bárki számára visszakövethetőek az események.

A sajtóban az ankét körkérdést jelent, írott formában zajló tanácskozást, vitát.

Hát ezért ankét az oldal neve, mert ez fejezi ki a legjobban azt, hogy mit is akarunk. Tanácskozást, vitát, nézőpontok feltárását, vélemények ütköztetését, akár veszekedést is, ha az visz előre. Annyit kérünk csak, hogy mások személyiségi jogait és jó hírnévhez fűződő jogait tartsd tiszteletben, ahogy valószínűleg te is elvárod, hogy veled így bánjanak mások.

Kik vagyunk?

Lelkes fiatalok, akik úgy gondolják, hogy van értelme a közélettel foglalkozni, mert még számunkra sem mindegy, hogy milyen világban fogunk élni 40-50 év múlva. Olyanokra számítunk itt az oldalon akár publikáció, akár komment formájában, akikre illik ez az egy mondatos megfogalmazás, akik olyanok, mint mi – álljanak akár jobb, akár bal oldalon, akár középen, akár sehol.

Mindegy, hogy miben hiszel: a Fideszben, az EU-ban, a homeopátiában vagy épp az ateizmusban, vagy akár a laposföldben, esetleg az ész diadalában.

Fontos a véleményed, és fontos, hogy végre elkezdjük kimondani a saját igazságunkat.

Mert a kimondásból lehet valami, de az agyonhallgatásból biztosan csak a semmi lehet.

Mi igyekszünk megadni az alaphangot, témát, felütést, a többi rajtatok, Olvasókon múlik.

zerkesztőségünk kritikus hangnemet igyekszik megütni minden olyan eseménnyel és történéssel kapcsolatban, amire nem illik a „cuki” jelző. De mi is emberek vagyunk, vannak preferenciáink – nekem például mániám, hogy a bolygó lakható legyen 50 év múlva is –, amik rányomhatják a bélyegüket a megfogalmazásainkra, de ezt is csak azért engedjük meg magunknak, mert tőletek pont azt várjuk, hogy korrigáljátok a mi esetleges ide-oda húzásunkat. Jó vitát kívánunk mindenkinek!

Ha írni szeretnél nekünk, akkor a szerkesztoseg@anket.hu címet bátran használhatod! Publikációkat is fogadunk, de csak teljes névvel (amit ha nem szeretnél, nem teszünk közzé – jelezd ezt is, mikor az írásodat küldöd).

Vidi Rita